Gratis verzending vanaf 50 euro! 020 - 776 40 32

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig?

Licht is misschien wel het belangrijkste aspect bij het verzorgen en grootbrengen van gezonde vetplantjes. Door te weinig licht kan je vetplantjes zwak worden en dood gaan. Als je vetplantjes te veel licht krijgen kunnen ze verbranden, verzwakken en sterven. Dus wat te doen? Hoeveel licht heeft een vetplant nodig? Hoe kunnen we een goede balans vinden in de hoeveelheid van deze natuurlijk hulpbron die we daglicht noemen? En waarom beschouwen we vetplantjes als eenvoudig te onderhouden? Want verbranden, verzwakken en sterven klinkt niet echt als een “low maintenance” verzorging.

Overgang tussen verschillende licht types

Vetplantjes kunnen negatief reageren als je ze opeens vanuit een omgeving met veel licht verplaatst naar een lokatie met weinig licht. Of anders om natuurlijk. Ze kunnen in een shock geraken en als een soort zelfverdediging mechanisme hun bladeren laten vallen. De beste vuistregel wanneer je vetplanten wilt verplaatsen naar een andere licht omgeving is om dit geleidelijk aan te doen. Als je vetplanten van buiten naar binnen wilt brengen voor de winter, probeer ze dan elke dag te verplaatsen naar een plek met een beetje minder zonlicht. Doe dit gedurende een paar weken voordat ze in hun winter omgeving komen te staan. Hetzelfde geldt wanneer je de planten wilt verkassen naar een plek met meer licht. Doe het geleidelijk. Wij vragen ons soms af wat onze buren denken als ze onze potjes zien in allerlei vreemde locaties. Want als we nieuwe plantjes binnenkrijgen doen we hetzelfde dansje. Zo kunnen ze we goed laten wennen aan de nieuwe omgeving.

Overvloed is niet altijd een goede zaak

De meeste mensen associëren vetplanten en cactussen met woestijnachtige condities. Zoals hitte en direct licht. Hoewel dit tot op zekere hoogte waar is, is licht (zoals de meeste mooie dingen in het leven) goed met mate. Dus als je vetplanten buiten wilt houden, houd dan in gedachte dat ze bij voorkeur van het ochtendlicht houden. De zonnestralen zijn dan nog niet zo sterk.

Probeer te voorkomen dat ze op plekken staan met direct daglicht als de zon op zijn sterkst is (tussen 13:00 en 16:00 uur). Overweeg ze te verplaatsen onder een parasol op het terras, onder een boom, of maakt een tijdelijke bedekking met halfschaduw voor ze. In de vrije natuur bloeien cactussen en vetplanten vaak in de buurt van een boom waar ze een beetje bescherming krijgen voor een overvloed aan zonlicht.

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig 02

Vetplant in het ochtendlicht.

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig 03

Verbrande bladeren door teveel direct zonlicht.

Wanneer een vetplant te snel wordt blootgesteld aan te veel licht, zullen de blootgestelde lagen verbranden. De plant kan vlekjes krijgen met donkere of verbleekte plekken en in uitzonderlijke gevallen direct dood gaan. Zodra de schade is aangericht kan je er niet zoveel meer aan doen. Gaat het om een “licht” geval, verplaats dan het vetplantje onmiddellijk naar een veilige omgeving en laat de plant zichzelf genezen. De littekens van de verbranding zijn meestal permanent en het kan lang duren voordat de beschadigde bladeren uitgroeien.

Minder is beter … Soms!

Wanneer vetplantjes niet genoeg licht krijgen hebben ze de neiging om te gaan rekken in de richting van de lichtbron. Dit heet “Etiolering”. Dit heeft niet altijd de dood tot gevolg (hoewel het wel kan), maar het kan de plant zeer verzwakken. Daarnaast ziet het vetplantje er ook een stuk minder aantrekkelijk uit. Een geëtioleerde vetplant ziet er langbenig uit en de afstand tussen de bladeren op de stam is groter. Om dit te corrigeren dien je de vetplant in helderder licht te zetten. Als dit snel genoeg gebeurt, zal de plant zichzelf corrigeren. In andere gevallen kan je de bovenkant van de vetplant afknippen en herplanten.

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig 05

Uitgerekte (geëtioleerde) vetplant door een tekort aan licht.

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig 04

Afknippen van de bovenkant van het vetplantje.

Binnenshuis houden van vetplanten

Afhankelijk van de omstandigheden moet je er wellicht voor kiezen om vetplanten binnen te houden. Met de juiste condities kunnen sommige vetplanten binnenshuis zeer goed gedijen. Het licht dat je raam bereikt kan aanzienlijk minder zijn dan het licht buiten. Dit is afhankelijk van het seizoen en de richting van het raam. In ons Noordelijk halfrond biedt een raam gericht op het zuiden het meeste licht. Voeg hier andere omstandigheden aan toe, zoals bomen, luifels, vuile ramen en de afstand tot het raam, en de hoeveelheid licht kan drastisch verminderen. Reflectoren, zoals spiegels, lichte kleuren op de muur en meubilair, kunnen helpen om voldoen licht op je vetplant te spiegelen.

Een goede vuistregel om te onthouden is dat groene vetplanten kunnen groeien in lagere lichtomstandigheden. Wij adviseren groene Aloë, Gasterias en Haworthias voor gebruik binnenshuis. Wil je graag een mooi paars, roze of rood vetplantje in huis halen? Test het dan voor een paar weken uit. Als het plantje zich gaat uitrekken en langbenig wordt, overweeg dan de aanschaf van een groeilamp ter compensatie van het licht. Zorg ervoor dat de lamp een blauw en rood licht spectrum heeft, want dat is wat de vetplant zal gebruiken voor de fotosynthese.

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig 06

Vetplantjes voor het raam in een licht interieur.

Stress – Niet zo’n slechte zaak

Het laatste wat we nog willen noemen over licht zijn de kleurverschillen die we soms zien bij vetplantjes. Dit kan een gevolg zijn van stress. We spreken van stress of spanning wanneer een we de hoeveel water reduceren en/of het meer licht geven. De reactie van de plant is een kleurverandering in de bladeren. Groene vetplanten kunnen door stress de meest levendige en mooie rood, paars, oranje en blauw verkleuringen krijgen. Dit is niet noodzakelijk een slechte situatie. Dit is alleen slecht als het vetplantje snakt naar water (verschrompelde bladeren) of verbrand door een drastische verandering in het licht.

Als we de vetplantjes weer verwenning met meer water en/of schaduw zal de groene kleur weer terugkomen. Je kunt het bekijken als een soort bonus. Twee kleuren voor de prijs van één voor degenen onder ons met seizoengebonden weer.

Meer weten over de verzorging van vetplanten?

Welke grond heeft een vetplant nodig?

In Nederland hebben we aan regen geen gebrek. De laatste jaren worden de buien heviger en zorgen steeds vaker voor water overlast. Te veel water is niet goed voor vetplantjes en kan leiden tot rot aan de wortels. Welke grond heeft een vetplant nodig om tegen deze overlast bestand te zijn.

Lees meer

Vragen en reacties

Met bovenstaande informatie hopen we je een goed beeld te hebben gegeven wat licht voor invloed heeft op vetplantjes. Heb je zelf goede of slechte ervaringen met licht? Of heb je een goede tip voor ons? Laat het ons dan weten. Wij ontvangen graag je reactie op ons artikel: Hoeveel licht heeft een vetplant nodig?

Summary
Hoeveel licht heeft een vetplant nodig?
Article Name
Hoeveel licht heeft een vetplant nodig?
Description
Licht is misschien wel het belangrijkste aspect bij het verzorgen en grootbrengen van gezonde vetplantjes. Hoeveel licht heeft een vetplant nodig?
Author
Publisher Name
vetplantjes.nl
Publisher Logo