Gratis verzending vanaf 50 euro! 020 - 776 40 32

Hoeveel water heeft een vetplant nodig?

Toen ik voor de eerste keer in aanraking kwam met vetplanten, was ik gefascineerd door het idee dat ze onmogelijk dood konden gaan. Mensen zeiden dat ze eenvoudig te verzorgen zijn en bijna geen water nodig hebben. Hmm, dat klinkt eenvoudig, dacht ik! Prima decoratie voor op mijn studentenkamer. Om mijn verwarring verder te vergroten schaarde ik vetplanten onder dezelfde groep als cactussen. Ik paste de algemeen geaccepteerde gedachte toe dat cactussen nooit water nodig hebben. Nooit verder nagedacht over de vraag; “hoeveel water heeft een vetplant nodig?”.

In mijn gedachte hadden vetplanten dus weinig tot geen water nodig. En in plaats van water geven, benevelde ik ze een beetje van tijd tot tijd. Ze zijn eenvoudig in de verzorging, toch? Nou, nee, ik zal het slechte nieuws maar niet langer achter houden. De vetplanten hebben mijn verwaarlozing nauwelijks overleeft.

Dus, hier is het laatste nieuws of de beneveling van vetplanten:

Water geven

Dompel je vetplanten onder in water zodra de grond droog is. Zorg dat de grond verzadigd is met water tot op het punt dat het water aan de onderkant uit de pot komt. Heb je een schotel of een bakje onder de pot staan om het water op te vangen? Gooi deze dan regelmatig leeg, zodat er geen overtollig water kan achterblijven in de pot. Het beste zijn ongeglazuurde, poreuze potten met een drainage gaten, zoals terracotta potten. Deze potten laten de vetplanten ademen en daarvoor zullen ze je erg dankbaar zijn.

Eenvoudig in onderhoud

In de natuur hebben vetplantjes ondiepe wortels die het water snel opnemen. Het water wordt opgeslagen in de bladeren, stengels en wortels voor drogere perioden. Dit is de reden waarom liefhebbers van vetplant ze bestempelen als eenvoudig in onderhoud. Je hoeft ze niet om de dag water te geven zoals bij andere planten. Ze zijn zeer goed gebouwd om water op te slaan voor een langere tijd. Het is bijvoorbeeld geen probleem om op vakantie te gaan en er gerust op te zijn dat ze niet zullen verwelken of sterven. Maar houd in gedachte dat als je ze water geeft, geef ze dan een grote hoeveelheid.

Hoeveel water heeft een vetplant nodig 01

Vetplant met regendruppels op de bladeren.

Hoeveel water heeft een vetplant nodig 03

Ze zijn goed gebouwd om langdurig water op te slaan.

Wat voor soort water

Het beste type water om te gebruiken bij het water geven is regenwater of gedistilleerd water. Kraanwater of leidingwater heeft veel mineralen die kunnen opbouwen in de bodem. Daarnaast kunnen ze zelfs zichtbaar worden op de bladeren van de plant.

Frequentie van water geven

Hoe vaak je water moet geven hangt af van veel factoren; zoals het klimaat, seizoen, vochtigheid, grote van de pot en afwatering. De beste vuistregel is om grond helemaal droog te laten worden voordat je opnieuw water geeft. Als de bodem niet de kans krijgt om op te drogen, of je later water staan in het opvangbakje, dan kunnen de wortels gaan rotten.

Om het vocht in de bodem te controleren kan je simpel weg je vinger in de grond steken en voelen. Wil je schone vingers houden dan kan je ook een vochtmeter gebruiken. Deze worden verkocht in de meeste tuincentra of online en zijn relatief goedkoop.

Hoeveel water heeft een vetplant nodig 03

Een vochtmeter kan erg handing zijn.

Benevelen

Bewaar het benevelen met een spray uitsluitend voor de baby vetplantjes! Volgroeide vetplanten houden er eigenlijk niet van om besproeit of benevelt te worden. Vetplanten gedijen het best in een droog klimaat. Als je ze besproeit met een deken van kleine mist druppeltjes verander je de luchtvochtigheid rondom de plant. Dit kan leiden tot rotten. Gebruik daarom het benevelen alleen voor het kweken en vermeerderen van baby vetplantjes. Hiermee kan je ze voorzien van een kleine hoeveelheid water. Net genoeg voor de nog delicate kleine wortels.

Zodra je een beter gevoel krijgt wat je vetplanten precies nodig hebben wordt het onderhoud ook een stuk eenvoudiger. Als je net gestart bent dan moet je even door de leercurve heen. Geef niet op!

Rustperiode

Vetplanten hebben een rustperiode nodig met weinig water en koele temperaturen. De meeste vetplantjes en cactussen groeien in de zomer en gaan in de winter in rust. Tijdens het rustseizoen wordt geen of weinig water gegeven. Plaats ze op een koele plek die vorstvrij is, zoals bijvoorbeeld een garage of berging. Vetplanten hebben zo’n rustperiode nodig om bloemknoppen te kunnen vormen. Als je jouw vetplantjes wilt zien bloeien in de zomer, haal ze dan weg uit de warme woonkamer en laat ze de winter doorbrengen in een koele omgeving.

Planten zoals de Crassula en Aloe gaan spontaan bloeien in de rustperiode. Er zijn echter uitzonderingen. Zo zijn er vetplanten die juist in de winter groeien. De Conophytum is een plantenfamilie die ‘slapen’ in de zomer en ‘wakker’ worden in de herfst. Dit is op zich geen probleem als je voor voldoende licht voor dit plantje kan zorgen.

Meer weten over de verzorging van vetplanten?

Welke grond heeft een vetplant nodig?

In Nederland hebben we aan regen geen gebrek. De laatste jaren worden de buien heviger en zorgen steeds vaker voor water overlast. Te veel water is niet goed voor vetplantjes en kan leiden tot rot aan de wortels. Welke grond heeft een vetplant nodig om tegen deze overlast bestand te zijn.

Lees meer

Vragen en reacties

Met bovenstaande informatie hopen we je een goed beeld te hebben gegeven wat water voor invloed heeft op vetplantjes. Heb je zelf goede of slechte ervaringen met te weinig of overvloedig water geven? Of heb je een goede tip voor ons? Laat het ons dan weten. Wij ontvangen graag je reactie op ons artikel: Hoeveel water heeft een vetplant nodig?

Summary
Hoeveel water heeft een vetplant nodig?
Article Name
Hoeveel water heeft een vetplant nodig?
Description
Hoeveel water heeft een vetplant nodig? Vetplanten staan erom bekent dat ze eenvoudig in onderhoud zijn. Maar hoe voorkom je dat ze te weinig water krijgen.
Author
Publisher Name
vetplantjes.nl
Publisher Logo