Vetplantjes.nl

Hoeveel licht heeft een vetplant nodig?

hoeveel licht heeft een vetplant nodig

Een belangrijk onderdeel bij het verzorgen van vetplantjes is standplaats. Zet je een vetplant in de volle zon of juist niet? Door te weinig licht gaan vetplantjes dood, door teveel licht verkleuren of verbranden de bladeren. De truc is om een goede balans te vinden.

Overvloed aan licht is niet altijd goed

Veel mensen denken bij vetplanten aan de hete woestijn met brandende zon. Toch moet je ook met felle zon en hitte enigszins opletten. Het beste is om alles te doen met mate.
Dat betekent dus niet de hele dag in de volle zon zetten, maar een plakje zoeken waar ze wat zwakker licht opvangen. Op ochtendzon doen ze het erg goed.
Als je ze buiten plaatst, overweeg dan om ze zo te plaatsen dat ze tussen 13:00 en 16:00 uur in de schaduw staan van een muur of een grotere plant. In de natuur bloeien cactussen en vetplanten vaak in de buurt van een boom waar ze een beetje bescherming krijgen voor een overvloed aan zonlicht.

Wat doet teveel licht?

Als een vetplant te snel en te veel wordt blootgesteld aan licht, zullen de blootgestelde lagen verbranden. De vetplant krijgt dan vlekjes met donkere of verbleekte plekken. In uitzonderlijke gevallen kan de plant direct dood gaan. Wanneer de schade is aangericht kun je er helaas niet zoveel meer aan doen. De littekens van de verbranding zijn meestal permanent en het kan erg lang duren voordat de beschadigde bladeren uitgroeien.

Wat doet te weinig licht?

Plantjes die maar weinig licht krijgen hebben de neiging om naar de lichtbron te gaan leunen. In de plantenwereld heet dit “Etiolering”. Dit kan de plant wat verzwakken, maar het is voornamelijk niet zo mooi. Dit heeft niet altijd de dood tot gevolg (hoewel het wel kan), maar het kan de plant zeer verzwakken. Daarnaast Om dit te corrigeren dien je de vetplant in helderder licht te zetten. Als dit snel genoeg gebeurt, zal de plant zichzelf corrigeren. In andere gevallen kan je de bovenkant van de vetplant afknippen en herplanten.

Beperk abrupte overgangen van licht

Vetplantjes vinden het niet prettig als ze van een plek met veel licht worden geplaatst naar een plek met geen of erg weinig licht. Het is mogelijk dat ze dan in een soort van shock raken en hun bladeren laten vallen. Het verplaatsen van vetplantjes kun je dus het beste geleidelijk doen. Als je ze iedere dag een stukje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven