Vetplantjes.nl

Alle Soorten Vetplanten

Alle Soorten Verplantjes

Alle soorten vetplanten en succulenten


Er bestaan vele verschillende vetplant soorten die hun oorsprong vinden over de gehele wereld. Een gedeeld kenmerk van alle soorten vetplanten is dat ze water opslaan in een deel van de plant. Dat kan zowel in het blad zijn, als in de stengel of wortel. Wij vonden het een uitdaging om de meest uitgebreide vetplant soorten informatie pagina te maken die er te vinden is. maar het is gelukt! Tientallen vetplant soorten met foto’s en voorbeelden.

Alle vetplanten, ofwel succulenten, zijn onder te verdelen onder hun eigen soort of familie. Bekende succulenten families zijn de Cactus, de Aloë Vera en de Kalanchoë. Op deze pagina vind je informatie over diverse populaire vetplant soorten en verwijzen we je naar een winkel met het best mogelijk aanbod van de vetplant soort.

Alle Vetplant soorten op een rij!

(Inclusief foto’s)

Aloë Vera

Aloë vera vetplant soort

Aloë vera, een bekende vetplant, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, is nu wereldwijd te vinden, van Midden-Amerika tot Azië. Het heeft populariteit verworven vanwege verschillende toegeschreven voordelen.

Als je een Aloë Vera online koopt controleer dan of de plant gezond is en geen tekenen van beschadiging, ziekte of uitdroging vertoont voordat je hem koopt. Je kan dit ook vragen aan de eventuele verkoper.

Cactus

cactus vetplant

Doordat de cactus vaak in droge omstandigheden groeit zijn ze in staat om water op te slaan. Dit water wordt veelal opgeslagen in de bladeren, stengels, wortels of stekels. De cactus valt ook ook de succulenten: de vetplanten dus. De cactus is zeer herkenbaar en is in 100en leuke kleine formaten verkrijgbaar. Leuk feitje: Wist je dat het meervoud van cactus ‘cacti’ is? Nou nu weet je het!

Crassula

crassula vetplantje

Je hebt crassula’s in verschillende soorten en maten, zelf vinden wij de crassula mooie eenvoudige vetplantjes omdat ze echt overal goed kunnen groeien. De crassula is bekend onder verschillende namen, waaronder ook de naam ‘jadeplant’.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, echter wordt dit soort vetplantje nu ook veel in Nederland gekweekt. De bladeren van de stam hebben soms een rood randje, wat de plant een leuke “pop of color” geeft.

Echeveria

echeveria

Er bestaan wel 40 verschillende soorten echeveria, ze zijn afkomstig uit Centraal Amerika tussen Mexico en Zuid Amerika. De Paarse variant is zeer populair in de Nederlandse woonkamers op dit moment. Dit heet de Echeveria Purple Pearl. Door de intense paarse bladeren is deze echeveria op dit moment ongekend populair.

Haworthia

Haiworthia

De Haworthia is afkomstig uit het plantengeslacht Xanthorrhoeaceae. Jawel! Het zijn puntige plantjes die niet groter worden dan 20cm en het daardoor goed als kamerplant doen. Deze soort vetplant groeit in het wild in Zuid en Midden Afrika. Heel mooi om thuis in een pot te zetten met wat witte steentjes erbij.

Kalanchoë

Kalanchoë Soort

De kalanchoë is een breed geslacht binnen de vetplanten, waardoor er dus veel verschillende soorten (200 stuks!) te vinden zijn. Als je dus een vetplantje in huis hebt en je weet niet van welke soort de plant is dan is de kans groot dat je een kalanchoë te pakken hebt! De  Kalanchoë met de bloemetjes is populair in de Nederlandse huiskamers.

Eén van de mooie vetplantjes uit de Kalanchoë soort is de pandaplant (kalanchoë Tomentosa):

Pandaplant

Muurpeper

Muurpeper Succulent Soort

Muurpeper wordt ook wel ‘eeuwig leven‘ genoemd. En dat is niet voor niets: deze plant is zeer makkelijk om te verzorgen, zowel in de tuin als in de woonkamer. De muurpeper heeft veel kleuren, de gele kleur en gele bloemetjes van dit soort vetplantje zijn op dit moment zeer populair. Muurpeper is een soort van zacht vetkruid.

Als je slecht met plantjes bent is de muurpeper vetplantjes soort wel een aanrader! Deze is niet kapot te krijgen. =) De Muurpeper komt overigens uit de Nederlandse duinen! Naast de vetplanten uit de Europese Alpen doen deze het zeer goed in onze tuinen.

Ook de iets minder bekende Vetplantjes:

Zoals hierboven benoemd zijn er natuurlijk veel meer soorten vetplantjes beschikbaar. Op de volgende lijst komen mooie exemplaren aan bod die soms iets minder bekende vetplant soorten zijn.

Adenium

Adenium is een soort die uit tropische gebieden van Afrika komt. Met name de Adenium Obesum is in Nederland bekend. Deze vetplant wordt ook wel Woestijnroos genoemd. Het is een kamerplant met een dikke stam en kleurige bloemen.

Adromischus

Adromischus

Adromischus is een geslacht uit de familie Crassulaceae. Deze planten kenmerken zicht door wateropslag in de bladeren. Adromischus komt oorspronkelijk uit Afrika. De verschillende Adromischus soorten zijn uiteenlopende planten. Veel kenmerken zich door hele dikke bladeren (die je in verschillende kleuren kunt krijgen)

Bekende exemplaren van deze soort:

  • Adromischus mammilaris
  • Adromischus cooperi
  • Adromischus cristatus
  • Adromischus schuldtianus (grappig vetplantje)

Aeonium

Aeonium

Aeonium is een geslacht uit de familie Crassulaceae. De soort komt voor in Landen rond het Middellandse Zeegebied,  Marokko, Madeira, de Kaapverdische Eilanden en de Canarische eilanden. Met name op deze laatste eilandengroep vind je de meeste soorten.

Agave

Agave

De Agave vetplant komt oorspronkelijk uit Mexico en behoort tot de Agavaceae soort. De plant bestaat uit lange bladeren die aan het uiteinde venijnige stekels kunnen hebben. Verder is de plant giftig en dus niet ideaal als je huisdieren of kleine kinderen hebt.

  • Je kan deze vetplant soort ook online kopen ↗, maar houdt er rekening mee dat als deze plant groot wordt hij een stuk minder fijn is. Ook in de tuin heeft de Agave veel nadelen.

Bromelia

Bromelia

Bromelia is een familie vetplanten die vanwege hun mooie bloemen populair zijn als kamerplant. De Vriesea en de Guzmania zijn bekendere soorten die tot deze familie horen. Ook de ondersoort sierananas is een leuke plant voor in huis.

  • Werkelijk waar een prachtige vetplant om op te hangen!

Ceropegia / Lantaarnplant

Ceropegia Lantaarnplant

Ceropegia staat ook bekend als de lantaarnplant. Het is een populaire kamerplant. Er zijn bijna 200 soorten verspreid over de wereld die onder deze familie vallen.

  • De Cepegia Woodii ↗ is de populairste.
  • Ook wel ‘String of hearts’ genoemd.

Euphorbia / Wolfsmelk

Eurphorbia

Euphorbia is bij ons bekend als Wolfsmelk. Dit geslacht heeft ruim 2000 verschillende soorten en deze verschillen erg van uiterlijk. Het varieert van bodembedekkers tot bomen.

EpiphyllumEpiphyllum Bladcactus

Epiphyllum, ofwel bladcactus is een soort uit de cactusfamilie. Deze planten kunnen prachtige bloemen hebben!

Graptopetalum

Graptopetalum

De vetplantensoort Graptopetalum behoort tot de familie Crassulaceae en komt oorspronkelijk voor in Mexico en Zuidwestelijke staten van de V.S. De vetplanten kenmerken zich door kun dikke bladeren.

Huernia

Huernia

Huernia is vetplant die geschikt is voor in huis. Het is een geslacht dat behoort tot de maagdenpalmenfamilie. Oorspronkelijk komt de plant voor in Afrika en het Midden-Oosten.

Jovibarba

Jovibarba

De Jovibarba is een vetplantensoort die van oorsprong uit de Europese bergen komt. Hierdoor is het een geschikte plant voor in de (rots)tuin. De plant kan tot -20 graden Celsius verdragen en blijft de hele winter groen.

Lepismium

Lepismium

Lepismium is cactussoort die voorkomt in Zuid-Amerika. Meer specifiek zijn ze te vinden in Bolivia, Brazilië en Argentinië. In Nederland is er een hangplant variant op de markt, die we ook in woonkamers in Nederland veel terugvinden. Het is zeker geen bekende vetplant soort.

Lithops

Lithops

Lithops is een hele aparte vetplant waarvan de bladeren enigszins op kiezelstenen lijken. Ze hebben in ieder geval een goede camouflage in rotsachtige gebieden. Lithops betekent dan ook steen in het Oud-Grieks. Lithops komt veel voor in Zuid-Afrika en Namibië.

  • Het aanbod ↗ van deze grappige plant.

Opuntia

Opuntia

Opuntia staat ook wel bekend als de schijfcactus. Het is een cactusplant zoals je die uit de films kent; Grote schijven met stekels die aan elkaar vastgroeien. Aan de uiteindes kunnen bloemen groeien.

De Opuntia kent aardig wat plantziektes en is niet altijd mooi. Als hij in bloei is, is hij dat wel en kan de Pountia prachtig zijn.

Orostachys

Orostachys

De Orostachys behoort tot de Crassulaceae familie. Populaire soorten zijn ook wel bekend onder de namen Chinese Clownsmuts of Narrenkap.

Peperomia

Peperomia

Peperomia’s zijn populaire kamerplanten omdat ze erg ‘makkelijk’ zijn. Er zijn ruim honderden verschillende soorten waarvan de meeste uit Midden- en Zuid-Amerika stammen. De verschillende Peperomia’s zijn erg uiteenlopend van uiterlijk en kenmerken.

Rosularia

Rosularia

Rosularia is een geslacht van de Crassulaceae die voorkomt rond het Middellandse Zeegebied. Het is geen eenvoudige plant voor in de rotstuin omdat deze best veeleisend is.

Koraalcactus, Rhipsalis Baccifera Oasis

Het makkelijkste plantje om levend te houden en te verzorgen. De Rhipsalis Baccifera. Deze plant is onder vele verschillende namen bekend. De bekendste naam in Nederland is de Koraalcactus.

Sanseveria

Sanseveria

Sanseveria is een populaire kamerplant die ook wel bekend staat onder de naam ‘vrouwentong’. Het is een plant die giftige stoffen uit de lucht filtert en die erg weinig verzorging nodig heeft. De plant doet het dan ook goed in huis, of op kantoor.

Schlumbergera

Schlumbergera

Schlumbergera is een geslacht van de bladcactussen die voorkomen in Zuid-Amerika. Sommige Schlumbergera kun je in de tuin zetten, maar bij strenge vorst is het advies om ze naar binnen te halen.

Sedum

Sedum

Sedum is ook de begroeiing die men vaak aanbrengt op daken waar men een groene laag op wilt aanbrengen. Een zogenaamde Sedum laag, dit is niet voor niets de Sedum plant want dit is ook weer een plant die alles overleeft. Sedum zijn rotsplanten en zijn een vel gekweekte vetplant soort juist omdat men deze grootschalig inzet als dakbedekking.

Stapelia

Stapelia

Stapelia is een geslacht van de Aasbloemen en bevat ongeveer 40 soorten. De bekendste Stapelia is de Stapelia Gigantea. Er bestaat een hele webshop die alleen maar gericht is op de verkoop van Aasbloemen. Op andere plekken zijn deze vreemde bloemen niet altijd te verkrijgen.

Ik hoop dat het door deze volledige gids gelukt is om jou ideale vetplant te vinden! Hebben we er eentje gemist? Laat het weten in de reacties!

1 gedachte over “Alle Soorten Vetplanten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven