Vetplantjes.nl

Welke grond heeft een vetplant in de tuin nodig?

Welke grond heeft een vetplant nodig

Veel mensen associëren cactussen en vetplantjes me dorre woestijnen waar het nooit regent. Toch houden vetplanten best van water! En eigenlijk hebben ze het gewoon ook nodig. Waar ze echter erg slecht tegen kunnen, is als er water dat rondom de wortels blijft staan. In een bodem vol met water, kunnen de wortels niet goed ademen. Om te kunnen ademen hebben vetplantjes toe- en afvoer van kooldioxide en zuurstof nodig. Als het dagen achter elkaar regent dan wordt de bodem te nat, en is er een kans dat de wortels gaan rotten en de plantjes sterven. Dat is gelukkig betrekkelijk eenvoudig op de lossen.

Puinsteen: de redding voor je vetplantjes

Puinsteen heeft kenmerken waar vetplantjes erg blij van worden. Als je het aan de aarde/grond toevoegt zal het veel overtollig water opzuigen. Door de microscopische poriën in de kern en aan de buitenkant werkt het puinsteen als een soort spons. Bij hevige regenbuien zuigt het water weg uit de aarde en bij droogte geeft het weer water af. Hierdoor behoudt de grond het juiste vochtgehalte. Daarnaast werkt puinsteen ook als een beluchting systeem voor de bodem.

Hoe moet je puinsteen gebruiken?

Een 50/50 mix van puinsteen met organische aarde werkt goed als een basis mix voor vetplantjes. Je kunt deze verhouding gebruiken voor alle soorten vetplanten die je in de tuin wilt zetten. Op hele natte stukken, kun je de verhouding iets aanpassen. Je kunt dan bijvoorbeeld 60% puinstee mengen met 40% aarde of potgrond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven