hoeveel water heeft een vetplant precies nodig

Planten water geven is zo’n klusje dat er wel eens bij in schiet of gewoon compleet vergeten wordt.
“Schat, waarom is de plant dood, jij geeft ‘m toch altijd water?”
“oh moppie, ik dacht dat jij dat altijd deed”

In dit soort gevallen is een vetplant een oplossing. Ook op kantoren, in studentenkamers en bij mensen die vaak het huis uit zijn, zijn vetplanten ideaal. Je hoeft ze namelijk bijna geen water te geven! Eenvoudig toch?

Eenvoudig in onderhoud

Vetplantjes hebben ondiepe wortels die water snel opnemen waarna het wordt opgeslagen in de bladeren en stengels. Dat kunnen ze voor een lange tijd waardoor je gerust op vakantie kunt.

Water geven

Je kunt de vetplanten onder water dompelen als de grond helemaal droog is. Zorg ervoor dat de grond dusdanig met water verzadigd is dat dit uit de onderkant van de pot loopt. Je kunt het vetplantje daarna het beste op een schoteltje zetten zodat het water wordt opgevangen. Giet het schoteltje regelmatig leeg zodat er niet teveel water in de pot achterblijft. Ademende terracotta potten met een gat aan de onderkant zijn hiervoor erg geschikt overigens.

Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen, anders kunnen de wortels gaan rotten.

Het soort water

Je kunt het beste regenwater of gedistilleerd water geven. Kraanwater bevat veel mineralen die zich kunnen opbouwen in de bodem.

De vuistregel voor hoe vaak je vetplantjes water moet geven
De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort plantje, klimaat, seizoen, vochtigheid, grootte van de pot en de afwatering. Als vuistregel kun je hanteren dat je de grond eerst helemaal droog laat worden voordat je ze weer water geeft. Je kunt dat gewoon even voelen of een vochtmeter gebruiken. Die kun je kopen bij een tuincentrum voor niet al teveel geld.

Moet je de vetplantjes Benevelen?
Je kunt jonge vetplantjes een beetje benevelen. De oudere planten houden van een droog klimaat en hebben geen beneveling nodig. Het kan zelfs leiden tot rottende wortels.

Rustperiode

Vetplanten vinden het prettig om een in de winter te rusten. Je zet ze dan wat koeler neer (vorstvrij), en geeft ze zeer beperkt water. Een garage of schuur is een goede plek. Deze periode hebben ze nodig om bloemknoppen te kunnen vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.