vetplantjes stekken

Vetplantjes zijn perfect geschikt voor mensen die relatief weinig ervaring met planten hebben. Ze zijn makkelijk te onderhouden, er zijn veel verschillende soorten en ze zijn niet heel groot. Vetplantjes zijn uniek doordat ze veel water in hun blaadjes en stengels opslaan. Door deze grote voorraad aan water, hebben de plantjes betrekkelijk weinig water nodig. Als je dus een keertje vergeet om water te geven, dan blijft het plantje gewoon leven. Om deze reden groeien de planten dan ook over de hele wereld en zijn ze zelfs aanwezig in bepaalde woestijnen, hoewel dat zeker niet de beste omgeving is voor dit bijzondere plantje. De grote verscheidenheid aan vetplantjes maakt dat ze interessant zijn voor tuinierders.

Sedum vetplantjes zijn een bepaalde familie van vetplantjes, waar een paar honderd verschillende soorten onder vallen. Deze familie is veel in Nederland aanwezig en als je dus vetplantjes wilt laten groeien is dit een goede optie. Ze worden op veel verschillende manieren gebruikt. Misschien wel de bekendste toepassing van het plantje is als dakbedekking. Veel mensen of bedrijven willen een groen dak, maar willen niet te veel tijd aan onderhoud kwijt zijn. Sedum is daarom een perfecte plant om op het dak te plaatsen. Het vetplantje overleeft bijna elke weersomstandigheid, heeft weinig water nodig en groeit in een klein laagje grond. Maar als jij een sedum plantje in je woonkamer of in je tuin wil plaatsen dan kan dat ook. Als je er een hebt dan is het heel makkelijk om er meerdere te krijgen. Je hoeft alleen wat stekjes te maken.

Hoe kan ik een sedum vetplantje stekken?

Een stekje maken van een sedum vetplantje is heel makkelijk. Waar sommige andere plantjes nogal fragiel zijn en je heel precies boven bepaalde punten een takje moet afknippen en daarbij moet oppassen dat je het moederplantje of het stekje niet te veel beschadigd, is dit probleem nagenoeg afwezig bij een vetplantje. Zo kan je zowel een blaadje als een deel van de steel gebruiken voor een stekje. Het is meestal wel aan te raden om in ieder geval een deel van de steel af te snijden, zelfs als je een blaadje als stekje gebruikt, dit deel van de plant wortelt namelijk sneller. Nadat je een stuk van de plant hebt afgesneden moet je het stekje een tijdje laten drogen, alvorens je het in een klein potje met wat aarde stopt. Dit drogen kan best lang duren, in ieder geval een paar dagen en soms wel een hele week!

Toch is het heel belangrijk dat je wacht totdat het stekje goed droog is, anders heb je kans dat deze gaat rotten en je dus later het hele proces opnieuw moet doorlopen. Hoewel sedum vetplantjes normaal gesproken heel weinig water nodig hebben, is het belangrijk dat als je een stekje hebt geplant deze wel genoeg vocht kan opnemen. Een vochtige omgeving helpt het vetplantje namelijk om sneller wortels te laten groeien. Het is dus heel makkelijk om stekjes te maken van sedum vetplantjes en je hebt er eigenlijk alleen maar wat potjes, grond en een vetplantje voor nodig hebt. Daarom is het de perfecte plant om stekjes van te maken als je onbekend bent met stekken, of als je snel en goedkoop een heleboel nieuwe plantjes in je huis of je tuin neer wilt zetten. Veel plezier met planten!

gestekte vetplantjes in de pot

De stekjes kun je bijvoorbeeld op deze manier in een potje doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.