Vetplantjes.nl

Kun je sedum vetplantjes stekken?

vetplantjes stekken

Sedum vetplantjes zijn ideaal voor beginners vanwege hun eenvoudige onderhoud en diverse variëteiten. Ze slaan water op in hun blaadjes en stengels, waardoor ze weinig water nodig hebben en zelfs kunnen overleven als je ze af en toe vergeet water te geven. Sedum wordt vaak gebruikt voor groene daken vanwege de weinige vereisten voor onderhoud. Maar je kunt ze ook in je woonkamer of tuin laten groeien. Het vermeerderen van Sedum is eenvoudig door stekjes te maken.

Hoe kan ik een sedum vetplantje stekken?

Een stekje maken van een sedum vetplantje is heel makkelijk. Waar sommige andere plantjes nogal fragiel zijn en je heel precies boven bepaalde punten een takje moet afknippen en daarbij moet oppassen dat je het moederplantje of het stekje niet te veel beschadigd, is dit probleem nagenoeg afwezig bij een vetplantje. Zo kan je zowel een blaadje als een deel van de steel gebruiken voor een stekje. Het is meestal wel aan te raden om in ieder geval een deel van de steel af te snijden, zelfs als je een blaadje als stekje gebruikt, dit deel van de plant wortelt namelijk sneller. Nadat je een stuk van de plant hebt afgesneden moet je het stekje een tijdje laten drogen, alvorens je het in een klein potje met wat aarde stopt. Dit drogen kan best lang duren, in ieder geval een paar dagen en soms wel een hele week!

5 Tips voor het stekken van Sedum

  • Kies gezonde moederplanten: Selecteer gezonde en sterke Sedum planten als bron voor je stekken. Kies stengels die vrij zijn van ziekten, plagen of beschadigingen.
  • Gebruik schone gereedschappen: Gebruik schone en scherpe snoeischaar of een scherp mes om de stekken af te snijden. Dit minimaliseert schade aan de plant en vermindert het risico op infectie.
  • Selecteer geschikte stekken: Kies stengelsegmenten die minstens enkele centimeters lang zijn. Het is het beste om stengels te selecteren die niet bloeien, omdat deze meer energie hebben om nieuwe wortels te ontwikkelen.
  • Laat de stekken genezen: Nadat je de stekken hebt afgesneden, laat ze enkele dagen op een droge en schaduwrijke plek genezen. Dit helpt om de snijwonden te laten drogen en te voorkomen dat de stekken gaan rotten wanneer ze in de grond worden geplaatst.
  • Plant de stekken in goed doorlatende grond: Plant de stekken in een pot of op een plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, omdat Sedum planten gevoelig zijn voor wortelrot. Houd de grond licht vochtig totdat de stekken goed geworteld zijn.

Wacht tot het stekje goed droog is!

Toch is het heel belangrijk dat je wacht totdat het stekje goed droog is, anders heb je kans dat deze gaat rotten en je dus later het hele proces opnieuw moet doorlopen. Hoewel sedum vetplantjes normaal gesproken heel weinig water nodig hebben, is het belangrijk dat als je een stekje hebt geplant deze wel genoeg vocht kan opnemen. Een vochtige omgeving helpt het vetplantje namelijk om sneller wortels te laten groeien.

Het is dus heel makkelijk om stekjes te maken van sedum vetplantjes en je hebt er eigenlijk alleen maar wat potjes, grond en een vetplantje voor nodig hebt. Daarom is het de perfecte plant om stekjes van te maken als je onbekend bent met stekken, of als je snel en goedkoop een heleboel nieuwe plantjes in je huis of je tuin neer wilt zetten. Veel plezier met planten!

gestekte vetplantjes in de pot
De stekjes kun je bijvoorbeeld op deze manier in een potje doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven