Sommige vetplanten doen het beter in een Nederlandse tuin dan andere vetplantjes. Dat komt  doordat veel vetplanten van origine uit veel warmere landen komen. Met name de Nederlandse winters vormen daardoor een gevaar voor de planten. Toch zijn er een aantal geschikte winterharde vetplanten voor in de tuin of op het dakterras. Deze soorten komen bijvoorbeeld van nature voor in Nederland (Muurpeper) of komen uit gebieden waar de weersomstandigheden wat meer gelijk zijn aan wat wij gewend zijn in onze tuin.

Sedum

sedum voor in de tuin

Een heel geschikte vetplant (familie) voor in de tuin is de Sedum. Dit vetplantje is er in vele soorten waardoor je een leuke mix kunt maken van verschillende vetplanten. Sedum groeit Bijna overal op. Ze zijn winterhard, hebben weinig water nodig en gedijen zowel in de zon als schaduw. Daardoor is de plant zelfs geschikt is om daken mee te bedekken. Zo’n sedumdak is een groen dak van vetplantjes dat goed isoleert en weinig onderhoud nodig heeft. Ook in de tuin wordt sedum vaak gebruikt als bodembedekker. Je kunt de plantjes bijvoorbeeld leuk afwisselen met tegels.

Sedum kun je eenvoudig kopen in grotere aantallen. Dat kan online of in een tuincentrum. Als het oppervlak wat je wil bedekken met vetplanten erg groot is, kun je overwegen om dit te doen via specialisten die bijvoorbeeld ook daken bedekken met sedum.

Sempervivum

 

sempervivum voor in de tuin
Als je ‘Semper Vivum’ in vertaalt naar het Nederlands in bijvoorbeeld Google translate, dan zie je dat dit ‘Altijd Levend’ betekent. Dat iemand ooit deze naam aan de plant heeft gegeven, zegt natuurlijk wel wat. Er zijn ongeveer 50 soorten die onder andere voorkomen in berggebieden in Europa. Deze vetplant is niet stuk te krijgen en dus geschikt voor in de tuin. Er is één ding waarmee je moet opletten, en dat is een te grote hoeveelheid water. Zorg dus voor een droog plekje of voor goede drainage. Verder doen ze het goed in de zon want anders kunnen de bladeren wat verkleuren.

Heb je zelf nog goede tips voor vetplanten die het goed doen in de tuin? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.