Vetplantjes.nl

Help, mijn vetplantjes worden rood, bruin of geel

vetplant kleurt rood

Cactussen en vetplanten staan bekend als planten die maar weinig verzorging nodig hebben. Over het algemeen zijn deze plantjes inderdaad heel sterk. Ook van ziektes hebben ze niet snel last. Dus wat kan er precies aan de hand zijn als je vetplantjes rood, bruin of geel verkleuren?

Te weinig zonlicht

Eén van de eerste dingen om op te letten is de specifieke locatie van je verkleurde vetplantje. Waar staat je plant en hoeveel zonlicht is er op deze plek? Veel succulenten groeien natuurlijk op plaatsen waar ze heel wat uurtjes in de volle zon staan. Zet je een vetplant binnenshuis op een relatief donker plekje neer dan kan dit problemen geven.

Verliest jouw succulent aan kleur, dan kan het zijn dat de plant te weinig natuurlijk licht krijgt. Je kunt het vetplantje een tijdje op een andere plaats neerzetten met meer zonlicht. Het is wel belangrijk om te kijken naar het soort vetplant dat je hebt, want niet iedere variant kun je zo naar een vol zon-plekje verplaatsen.

Te veel water (of juist te weinig)

Voor vetplanten is te weinig water vaak niet het probleem. Eerder krijgen deze planten te veel water. Wanneer je twijfelt over hoe vaak je water moet geven, kies dan eerder voor iets minder. Het is verstandig eerst de aarde waarin je succulent staat te controleren. Geef alleen water als de kluit van de plant helemaal droog is. Is de grond nog vochtig, dan is water bijgeven zeker nog niet nodig.

Vetplanten die in woestijnen en rotsachtige omgevingen groeien krijgen vaak een grote hoeveelheid water in één keer te verwerken. Bijvoorbeeld tijdens een schaarse hoosbui. Het beste boots je deze omstandigheden een beetje na voor jouw vetplant. Geef je vetplant daarom liever één keer een goede hoeveelheid water dan heel regelmatig kleine scheutjes. In dat laatste geval verhoog je de kans dat de plant gaat rotten.

Te weinig ruimte

Hoewel ze relatief weinig voeding en water nodig hebben vinden de meeste succulenten een beetje ruimte wel fijn. Het kan zijn dat de huidige pot van je vetplant te krap is geworden en het tijd wordt om je succulent te verpotten. Heb je meerdere vetplantjes in een pot staan? Dan kunnen deze ook te dicht op elkaar geplant zijn.

Kijk ook goed of de vetplant geschikt is voor binnen of buiten!

Als de plantjes te dicht op elkaar staan doe je er verstandig aan ze in een grotere pot of bak over te plaatsen. De plantjes verdelen over meerdere potten kan natuurlijk ook. Hierdoor blijf je schimmel en rot voor. Dit komt vaker voor bij planten die te dicht op elkaar staan doordat de lucht minder goed rondom de individuele plantjes kan stromen.

Verkeerde potgrond

Tot slot kan je vetplantje er ongelukkig bij staan als het soort potgrond niet juist is. Gewone potgrond werkt voor veel planten prima maar niet zo goed voor succulenten. Daarom is er potgrond die speciaal geschikt is voor vetplanten en cactussen. Met deze speciale potgrond weet je zeker dat jouw vetplant in aarde staat met een juiste samenstelling aan mineralen en voedingstoffen.

1 gedachte over “Help, mijn vetplantjes worden rood, bruin of geel”

  1. Hoe kan ik mijn vetplantjes zo mooi kleuren zoals je op Veel pagina,s van instragram ziet
    Bv dank wouter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven